Döntött az önkormányzat: éves rezsitámogatásban részesülnek a kazincbarcikaiak

Megosztás

Több új támogatási formát is bevezetett a meglévő korábbiak mellett Kazincbarcika Város Önkormányzata 2024-től a lakosság, főleg a családok életminőségének javítására. Ezek között található tanulásösztönző, az egyszeri rezsikiegészítő, a nyári balatoni táboroztatás és a gyermek születésének támogatása.

A rezsitámogatást bárki és bármikor igényelheti Kazincbarcikán, ha a feltételeknek megfelel. Szitka Péter polgármester szerint — a 2022-es rezsi- és tűzifa-támogatás  lehetőségének biztosítása után — az idei program bevezetése egy olyan döntés Kazincbarcika Város Önkormányzata képviselő-testületének részéről, amely megkönnyíti az itt élők mindennapjait. A részletekről a Kolorline.hu számolt be.

„A rezsiszámlákon szereplő összegek a legjobb bizonyítékai annak, hogy az évi 35.000 Ft valóban segítség lehet a kazincbarcikaiaknak” — hangsúlyozta a városvezető. 

Egyszeri rezsikiegészítő támogatásra az jogosult, aki tulajdonosként, haszonélvezőként, állami vagy önkormányzati lakás bérlőjeként vagy életvitelszerűen él a lakásban, tekintet nélkül annak komfortfokozatára.

A kérelmező egy főre eső havi jövedelme nem haladhatja meg:

⇒ egyszemélyes háztartás esetén a 220.000 Ft-ot

⇒ többszemélyes háztartás esetén a 200.000 Ft-ot 

Az egyszeri támogatás összege: 35.000 Ft/év

Nem jogosult az egyszeri rezsikiegészítő támogatásra, aki rendszeres települési támogatásban részesül.

Az egyszeri rezsikiegészítő támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg.

Blaháné Olcsvári Mária, a Szociális Osztály vezetője kiemelte azt is, hogy az igényléshez szükséges a tulajdont tartalmazó okirat (tulajdoni lap, adásvételi szerződés, haszonélvezeti jog), önkormányzati bérlakás esetén pedig az érvényes bérleti szerződés benyújtása is.

Bukó Géza önkormányzati képviselőként és a Társadalompolitikai Bizottság elnökeként is üdvözölte a rezsikiegészítő támogatás bevezetését. A Kolorline kérdésére azt mondta: a testület mindig jó döntés hoz akkor, amikor plusz támogatás bevezetéséről döntenek. 

„Az évi 35.000 Ft-os támogatás — főleg a társadalom perifériáján élők számára lehet — nagy segítség, de a jövedelemhatárok lehetőséget biztosítanak egy szélesebb réteg támogatására is” — közölte Bukó Géza.  

Szitka Péter polgármester városvezetőként mindehhez még azt fűzte hozzá: a nehezebb időszakokban az önkormányzat anyagi támogatása hozzájárulhat ahhoz, hogy könnyebben vészeljék át az igénylők a rezsi szempontjából megterhelőbb hónapokat Kazincbarcikán.

Kazincbarcikán nem újkeletű az önkormányzat részéről a támogatás nyújtása. Még 2022-ben az országban az elsők között született döntés arról, hogy az itt élők villanyár-, gázár- és tűzifavásárlási támogatást vehetnek igénybe. A lehetőség főként az időseknek és a rászorulóknak nyújtott segítséget, hogy könnyebbség legyen számukra a rezsi kigazdálkodása. 

Az új támogatási forma — az egyszeri rezsikiegészítő támogatás — iránti kérelmet az erre rendszeresített formanyomtatványon lehet igényelni, amely ITT érhető el, az „Egyszeri rezsi kiegészítő támogatás kérelem (Szociális Osztály)” leírásban.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek